Tappar tron på systemet!

Hej vännen!

Tänk att det imorgon redan är Fredag. Den här veckan har gått alldeles för fort och det har säkerligen med att vi inte kom tillbaka till rutiner fören igår. En minivecka så att säga.


Igår fick jag ett hårt beslut, ett brev på Posten.


Vet att jag berättade i våras om att jag mådde dåligt över en sak som skulle kunna komma att förändra hela mitt liv. Nu har det hänt och jag vet inte hur jag ska ställa mig till detta. Allt känns bara så SJUKT och väldigt väldigt orättvist.


Det är nämligen såhär. För många många år sedan, strax efter min tv medverkan så jobbade jag som vikarie på Förskola. Desto närmre jag kom mina dagar om att bli fast anställd inom kommunen så fick jag plötsligt inget jobb längre. Riktigt fult, jag vet. Men det var så det fungerade och gör kanske fortfarande ? Är inte riktigt insatt i den världen längre.

Iallafall så blev jag arbetslös och fick gå på a-kassa. Under tiden jag sökte arbete så fixade jag mig ett extra jobb som ändå gav mig lite extra pengar och som jag dokumenterade noga i mina timrapporter för a kassan.

På fritiden bloggade jag en del, mycket eftersom att folk ville fortsätta hänga med på min resa efter tv programmet men detta var ingenting som gav mig pengar och heller tog någon tid ifrån mitt arbetssökande.

Efter 1,5 år så fick jag napp och blev fastanställd på en Förskola och trots heltids jobb och ensamstående med två små barn så fortsatte jag med mina sociala medier på fritiden. För mig var detta mitt fritidsintresse, att skriva, dokumentera medan för andra kanske det är gymmet, spela fotboll eller annat.


Denna tid var så himla länge sen, så tro jag blir snopen när jag i våras möts av ett brev på Posten. Från ingenstans har nu A-kassan gjort en utredning och sett att jag haft en aktiv blogg vid tidpunkten jag gick på A-kassa och vill att jag ska betala tillbaka alla pengar dom betalt ut till mig.

Trodde det var ett sjukt skämt då jag vid denna tidpunkt var helt arbetslös. I kontakt med dom så säger dom att jag är skyldig att berätta att jag har en blogg, oavsett om det ger mig inkomst eller ej.

Helt förstörd frågar jag mig hur det kommer sig? Att jag förstår att extrajobb, som det lilla jag ändå hade ska rapporteras, vilket det gjordes men att något jag gör på fritiden ska anmälas om, något som varken gav mig pengar eller tog tid från mitt arbetssökande.


Jag överklagade domen, men det handlar om att jag ska bevisa det omöjliga att jag INTE lagt tid på bloggen när dom tycker jag ska söka jobb. Förklarade att jag arbetat heltid på förskola och ändå haft en aktiv blogg igång för att detta är något jag lägger tid på under kvällar och helger. Ifrågasatte om man skulle tänkt likadant om jag på fritiden tränade gymnaster eller var fotbollstränare idellt, eller om jag själv tränade mycket på gym, läste mycket b��cker eller vad som. Ett fritidsintresse ser olika ut!

Dom har till och med fått kontoutrdrag att jag denna tid inte tjänade något alls på min blogg men ändå anser dom mig vara återbetalningsskyldig. Då jag enligt dom inte sagt att jag skriver blogg & enligt dom drivit en verksamhet. Har förklarat om och om igen, att jag aldrig rapporterade om det då jag aldrig i min vildaste fantasi trodde jag skulle rapportera om något som inte gav mig pengar eller som var min hobby. Vad jag gör på fritiden är väl min sak?

Är helt förstörd. 230 000 kr begär dom av mig. Pengar som jag hade all rätt i min arbetslöshet att få..


Har överklagat och ändå står dom fast vid sitt beslut!


Sätt fast folk som verkligen fuskar, inte en ensamstående mamma som gjorde ALLT för att få jobb, som vred på varenda lilla krona och som verkligen inte medvetet gjort något som skulle få mig att behöva betala alla dessa pengar.

Jag hade förstått om jag fuskat, om jag tjänat pengar bakom ryggen på a-kassan. Då hade jag bitit i det sura äpplet och gjort det rätta, men nu? Jag har alltså inte fått en krona av att jag haft en blogg och den var enbart en hobby och inte alls på samma sätt som nu! Hur många tjejer i min ålder har inte sociala medier?


I alla år har jag fått kämpat, nu när jag är på en punkt i livet där jag inte behöver vrida och vända på varenda krona längre så kommer detta och jag är nere på botten igen och det känns bara som om man har en lång lång väg tillbaka...


Efter att brevet kom hem igår försöker jag tänka på att det "bara" är pengar, att vi ändå är friska och mår bra som en slags tröst för att inte bryta ihop helt. Men 230 000 kronor är mycket pengar....


Nu ska jag ta en kopp kaffe, försöka släppa den pågående ångesten och ladda upp för att filma och fota några samarbeten innan Matheus ska hämtas hem. Känner att det kommer bli svårt idag, men måste göra mitt bästa..


Förresten, någon med erfarenhet kring detta ?Tack för att du finns!

Kram

Gillar

Kommentarer

Petra J
,

Jag håller med Carola, jag swishar mer än gärna till dig om du tvingas betala denna befängda summa av pengar som du ju faktiskt haft rätt till!!

Saynomore
Saynomore,

Finner inga ord 🤯 Har du överklagat så långt som till Förvaltningsrätten? Gör det annars 💕 lycka till 🙏🏼

nouw.com/saynomore
Maria
,

Lyft detta med en journalist. Det låter helt galet. Sånt här måste uppmärksammas.

theresewickman
theresewickman ,

Ska nog göra det <3

nouw.com/theresewickman
M
,

Står det nånstans i alla papper man skickar in om man har en blogg eller någon hobby? För har det sån stor betydelse vad man har för fritidsintressen så borde det ju finnas med någonstans att dem vill ha den informationen. Helt sjukt!!!! Hoppas en advokat eller jurist kan hjälpa dig

theresewickman
theresewickman ,

Haha nä ingenting!! Skulle som jag också flertal gånger sagt till dom aldrig hålla min blogg hemlig på något vis om jag visste att dom behövde veta om den. Varför skulle jag berätta om mitt lilla extra jobb jag hade om jag hade velat fuska? Men dom verkar inte vilja lyssna och för dom betyder det ingenting.

nouw.com/theresewickman
Sophie
,

Så länge du handlat i god tro, så har du ingen skyldighet att betala. Punkt. Ta hjälp av en advokat. Man kan inte bara tänka att det är "pengar" se glad ut och betala. Det är nästan en kvarts miljon. Kom igen. Sök riktig hjälp juridiskt och driv ärendet för fasen.

Karin
,

Men herregud! Det sjukaste jag läst på länge! Du måste ta hjälp av någon. Det här ska du omöjligt behöva betala tillbaka... helt galet! Ta det med Aftonbladet eller Expressen🤷🏻‍♀️ Fy fan. Du har ju inte gjort något fel ❤️

Sarah,

Men va?! Sjukaste jag läst! Håller med ovanstående och skulle gärna swisha för att hjälpa! ♡

nouw.se/livetsomsarah
Anna
,

Detta är märkligt på så många sätt! Jag förstår att det tar mycket energi, men jag önskar så att du inte ger dem rätt i detta. De väljer ju helt fel infallsvinkel. Även om det inte var din avsikt vid tillfället så var det väl verkligen väl spenderad tid ur ”arbetssökandesyfte”. Det är ju ditt yrke nu, och nu går du ju inte på A-kassa. Du hade ju också kunnat lägga din fritid på att spela tennis, och nu vara tennisproffs. Skulle du även då ha blivit återbetalningsskyldig? Detta gör mig så upprörd! Jag önskar du hittar kraften!

Lotta
,

Kolla din hemförsäkring, sannolikt kan du ha rättshjälp via den. Ge dig inte.

Malin
,

Näää usch, det låter sjukt orättvist! Om du även skickat bevis på att du tjänade noll kronor på bloggen så tycker jag det är helt sjukt att detta får gå till så här.


Anlita advokat och överklaga igen! Om du känner i hjärtat att du gjort allt rätt och att dem gjort fel.

Fy vad tråkigt! Lider med dig och sänder en stor styrkekram! ♥