En till Allt för föräldrar webbplats

NI KANSKE KAN RELATERA!

Sol och Fredag, underbart!

I eftermiddag åker barnen för Pappa helg och jag längtar mest över att få sova ostört i två nätter. :) Lilleman som ändå börjat sova helt ok med ett till tre uppvak per natt men snabbt somnat om har senaste tiden vaknat med vad jag gissar är nattskräck. Han skriker , inte som om han är ledsen utan som om han är arg, jag får inte ta i honom och desto mer jag försöker närma mig honom eller ta på honom så vrålar han mer. Har lärt mig att jag bara får ligga bredvid och vänta in honom till han lugnat sig och kommer till mig <3

Men denna cirkus om nätterna har gjort att jag senaste 12 nätter snittat kanske 3-4 timmar per natt och dessa timmar är osammanhängande då Matheus sovit oroligt natten igenom. Ska i stort sett ligga på mig. Ja ni, med små barn i sängen vet nog vad jag pratar om :)

Har ditt barn haft nattskräck? Hur länge pågick det?

Igår var jag , Ellah och Matheus på promenad. Vi gick förbi Stora Holmen för att hälsa på djuren och stannade till hos min Mamma vid glasscafet i Stadsparken för att umgås en stund. Funderar på om man kan ha träningsvärk över att ha gått mycket, känner mig nämligen lite stel i benen idag 😉

IMG_6946

IMG_6992

IMG_7140

IMG_7152

IMG_7025

IMG_7035

IMG_7093

Nu ska jag göra i ordning mig och barnen (Kidh är inte hemma) för att åka iväg på arbete. Jag ska fota hela dagen idag nämligen och jag ska börja nu när Matheus ändå ska sova middag i vagnen och så blir han hämtad av sin Pappa i eftermiddag.

Önskar dig en fin dag 💗

9 reaktioner på ”NI KANSKE KAN RELATERA!

 1. Mitt stora barn hade nattskräck, dock lite äldre. Totalt okontaktbar och skrek och vrålade, typ samma tid i princip varje kväll. Hade under den tiden läkarkontakt (av helt andra orsaker), läkaren sa googla :-). Själv satte jag det i samband med att nattskräcken alltid avslutades med ett toalettbesök. Kan det vara så att mattheus kissar precis efter eller under? Bara ngt som vi själva kom på, inga vetenskapliga belägg. Lycka till och det går över !! :-)

 2. Min dotter hade nattskräck från ett års ålder till hon var nio år. Jobbigt men mest synd om barnet som blir lite hämmad vad gäller att sova över hos kompisar, åka på läger osv.

  Ett tips är att se till att barnet kissat ordentligt innan det går och lägger sig.

 3. Min yngsta hade nattskräck runt 3 års ålder. Det kom alltid 1-2 timmar efter att han somnat. Jag googlade och provade ett tips som var att väcka honom lite strax innan skräcken brukade komma. Vi ruskade lite på honom så han knappt vaknade till 45 minuter efter att han somnat. Det funkade så efter tre dagar slutade vi men då kom skräcken tillbaka så vi fortsatte att väcka honom 45 min efter att han somnat under ca 2 veckors tid och sen försvann det i stort sett helt. Det kom något bakslag men bara några enstaka gånger efter det 🙌🏻 Lycka till!

  1. Sonen till ett ex för många år sen hade nattskräck under tiden vi var tillsammans och vi fick samma råd som ovanstående. Försöka spåra ungefär hur lång tid efter han somnat som nattskräck kom, och ca en halvtimme innan dess gå in och halvväcka honom lite, typ snurra på honom lite försiktigt. Då bryter man sömncykeln han är i och de faser man ofta fastnar mellan när nattskräcken uppkommer försvinner (förhoppningsvis). Funkade inte alla gånger men faktiskt ganska ofta ändå. Lycka till med Matheus, har full förståelse för hur jobbigt, påfrestande och frustrerande det är ❤️

 4. Våran dotter hade nattskräck från typ 2 år (tror jag det va) tills för ett par år sedan (hon är nu 9 år) hon vaknade ett par gånger o va oxå helt okontaktbar, o skrek o grät. Gick inte o göra nåt utan bara o sitta där o vänta ut . Tröttsamt men tyckte mest synd om henne. O det känns lite läskigt när det inte går o få kontakt med dom. Sen hon slutade me nattskräcken så har hon ist vaknat flera gånger per natt o liksom gnällt till. Men då har hon gått upp o kissat o så här hon sovit bra sen. Nu har även det blivit bättre sen ett år tillbaka. Så efter drygt 9 år har man börjat få sova hela nätter då o då 😅 Visserligen vaknar jag heeela tiden ändå pga problem me kroppen o ryggen (en sjukdom jag har) men underlättar ju att barnen sover iaf 😉

 5. Vår äldsta dotter nu sju år har haft natt skräck… vaknar, är ledsen otröstlig lite i panik….. nån gång gick hon i sömnen under tiden med.. har varje gång slutat med att vi fått in henne på toa så hon kissat eller att hon kissat ner sig. Efter det somnar hon om på en sekund.
  Nu är det några månader sen det hände men det kommer typ i skov hos henne… kan gå långt mellan perioderna.. men när vi är uppe i dom håller dom på ett tag. En annan sak som också fungerat är att starta låten: det vackraste med Cecilia Vennergren eller va hon heter!? 🙈 Så du får anteckna och hitta det knepet som funkar för er!
  Förstår hur du har det!

 6. Har en dotter född 31/5-18, så nästan exakt lika gamla. Hon sover oxå sååååååå oroligt just nu (betydligt bättre än M men dåligt för å va oss). Hon vaknar, och jag går in till henne och hon gråter, gråter å gråter. Är så ledsen och rädd. Misstänker ingen nattskräck utan en fas. Allt är väl en jävla fas.😔 hoppas lilleman sover bättre snart. Kram

 7. Hej! 🌸
  Min yngsta har nattskräck sedan ett par år tillbaka, han är nu 7 år. Det som verkligen hjälpt oss och flera andra är att ge tillskott av Omega-3 (vi har kört tuggisar från Eskimo kids). Tror det eller ej men när vi kört igång med det så brukar nattskräcksanfallen försvinna efter några dagar och sen brukar det vara helt borta 3-4 månader och då upprepar vi med tillskott av Omega-3. Värt att testa, för det är verkligen inte så roligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *